فراخوان ویژه‌نامه «بررسی راهکارهای رفع چالش ناترازی انرژی کشور»

فراخوان ویژه‌نامه «بررسی راهکارهای رفع چالش ناترازی انرژی کشور»

انرژی نقشی برجسته در توسعه اقتصادی-اجتماعی کشورهای مختلف دارد. ازاین‌رو تضمین امنیت تأمین انرژی در تمام کشورها از اهمیت بسیاری برخوردار است به ‌نحوی‌که بسیاری از سیاست‌های اقتصادی و امور خارجه کشورها حول محور تأمین انرژی شکل می‌گیرد. در این راستا بسیاری از کشورها علاوه بر انجام اقدامات اساسی در راستای افزایش عرضۀ انرژی مانند متنوع‌سازی منابع انرژی و مبادی واردات انرژی، به موضوع مدیریت و بهینه‌سازی تولید و مصرف انرژی و بازیابی انرژی‌های هدررفته نیز تأکید بسیار دارند. ایران با در اختیار داشتن حدود 9 درصد از ذخایر نفت جهان چهارمین کشور بزرگ جهان در حوزه نفت و با در اختیار داشتن بیش از 16 درصد از منابع گازی جهان پس از روسیه، دومین کشور بزرگ گازی دنیا محسوب می‌شود. با این وجود، عدم توجه ویژه به مقوله بهینه‌سازی فرایندهای تولید و مصرف انرژی در کشور سبب گردیده تا به وِیژه در سال‌های اخیر رشد مصرف انرژی از رشد تولید پیشی بگیرد. بررسی حوزه انرژی در کشور نشان می‌دهد که علی‌رغم وجود سیاست‌ها و قوانین مختلف در راستای اصلاح الگوی مصرف و بهبود بهینه‌سازی انرژی، اقدامات اجرایی مؤثری در این خصوص صورت نگرفته به نحوی که باعث شده کشور با چالش‌های متعددی روبه‌رو شود که همه آن‌ها در ابرچالش ناترازی تولید و مصرف انرژی ظهور و بروز یافته‌اند. علی‌رغم ضرورت بررسی علل بروز این ابرچالش و ارائه راهکارهای متناظر جهت رفع آن، این موضوع تاکنون کمتر در رویدادهای علمی و سیاستی کشور مورد توجه قرار گرفته است. لذا هدف ویژه‌نامه حاضر تبین علل وقوع بحران ناترازی انرژی و متعاقباً ارائه دلالت‌ها و راه‌حل‌های سیاستی جهت رفع آن، بهبود مدیریت منابع انرژی در کشور به نحوی که در کنار تضمین امنیت انرژی، بیشترین ارزش افزوده از این  نعمات خدادی خلق شود و کمک به ذینفعان، تصمیم گیران و سیاستگذارانِ موضوع است.  لذا از همه صاحب نظران، پژوهشگران، فعالان و علاقمندان برای ارسال مقاله به فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی حول موضوع «بررسی راهکارهای رفع چالش ناترازی انرژی کشور» با اولویت محورهای زیر دعوت به عمل می‌آید.

 

اولویت‌های موضوعی

1. آسیب شناسی وضعیت تولید و مصرف انرژی در کشور

2. بررسی و آسیب‌شناسی تجارب موفق و ناموفق در اجرای سیاست‌ها، قوانین و برنامه‌های حوزه انرژی

3. درس‌آموزه های کشورهای موفق در حوزه بهینه سازی انرژی

4. تاثیر اصلاح ساختار حکمرانی در حل چالش ناترازی انرژی

5. تاثیر اصلاح یارانه انرژی بر حل چالش ناترازی انرژی

6. چالش‌ها والزامات اجرای پروژه های بهینه سازی انرژی در کشور

7. سناریوهای آینده سبد تولید و مصرف انرژی ایران با تاکید بر حل چالش ناترازی

8. جایگاه دیپلماسی انرژی در حل چالش ناترازی انرژی

9. راهکارهای نوین تامین مالی در حل چالش ناترازی انرژی ایران

 

زمان‌بندی ارسال، داوری و انتشار مقالات

۱- دریافت چکیده مبسوط حداکثر ۱۰۰۰ کلمه‌ای شامل اهمیت موضوع، روش جمع‌آوری و تحلیل داده‌ها، یافته‌های مورد انتظار و مهم‌ترین منابع مورد استفاده: تا تاریخ 15اسفند 1402

۲- اعلام نتیجه پذیرش و داوری اولیه: تا تاریخ 28 اسفند 1402

۳- نگارش و ارسال مقالات: تا تاریخ 30 فروردین 1403

۴- داوری و اصلاحات نهایی: تا تاریخ 15 اردیبهشت 1403

5- تاریخ انتشار: ویژه نامه بهار 1403

 

ملاحظات

  • در صورت وجود هرگونه سوال در خصوص ویژه‌نامه، با دبیر ویژه‌نامه (دکتر محمدرضا اکبری، عضور هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر) از طریق ایمیل زیر مکاتبه نمایید.

akbari.pe@aut.ac.ir

  • برای ارسال چکید از طریق سامانه فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی، به جای فایل اصل مقاله، فایل چکیده ارسال گردد.
  • محتوای بخش چکیده و کلمات کلیدی در زمان ارسال چکیده در سیستم مجله لازم نیست دقیق باشد. در بخش توضیحات نیز حتماً قید شود که چکیده و یا مقاله ارسالی مرتبط با ویژه‌نامه حکمرانی انرژی است.
  • مقالات پس از تایید چکیده باید در قالب و ساختار مجله مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی تدوین شوند.
  • هر نویسنده حداکثر می‌تواند در نگارش دو مقاله ویژه‌نامه نقش داشته باشد.